Je hebt nu een Circuit Scribe pen, maar wat kan je er eigenlijk mee? Om te beginnen, het leren van de basis van circuits maakt het een stuk simpeler om Circuit Scribe te gebruiken voor al je creatieve ideeën. Je zal binnen een handomdraai leren hoe je een stuk papier kan omtoveren naar een interactief elektrisch circuit!
INSTRUCTIES
1 Circuits, ontrafeld
Circuits zijn de bouwblokken van onze moderne wereld. Ze zitten in onze auto’s, computers en machines. Maar wat zijn het nou precies? In simpele termen; een baan waar elektriciteit door stroomt. Net zoals hoe racers over een circuit rijden, zo stroomt elektriciteit in een circuit!
Als je een elektrisch apparaat open maakt, -zelfs iets simpels zoals een zaklamp-, ziet het er best wel verwarren uit. Meestal is er een batterij, een heleboel draadjes en een hoeveelheid kleine componentjes. In deze les zal je zien hoe Circuit Scribe circuits ontrafelt door jou schets te veranderen in een ècht circuit!
Tip: Elektriciteit is eigenlijk de stroom van mobiele deeltjes die elektronen heten. Deze elektronen bestaan in alle materialen. We zullen ook de termen “stroom” of “elektrische stroom” gebruiken, wat hetzelfde betekent.
2 Delen van een circuit
We gaan verder met de zaklamp als voorbeeld. Een circuit heeft 3 simpele onderdelen nodig om te werken:
- Een stroomvoorziening. Een batterij is een goed voorbeeld; deze voorziet de energie die elektrische stroom nodig heeft.
- Een output. Het circuit heeft een doel nodig, zoals een licht laten branden! Het lampje is het output component van de zaklamp.
- Aansluitingen. Meestal zijn dit draden. Deze zijn nodig om de energievoorziening en output te koppelen zodat de elektriciteit een pad heeft om overheen te gaan. Maar wacht even, als je alleen een stroomvoorziening, output en bedrading hebt, zal de zaklamp altijd aan zijn! Je hebt een manier nodig om dit te kunnen bedienen: daar komen de input componenten bij kijken.
- Inputs. Deze geven je de mogelijkheid tot bediening zoals een schakelaar.
Tip: Je zal in andere lessen zien dat er meerdere types van aansluitingen zijn behalve bedrading. Ze worden ook gebruikt om de stroomvoorziening aan te passen, starten, stoppen of langzamer maken.
Wat is een input component?
- Een component die energie toevoegt aan het circuit
- Een component dat reageert op jou of de omgeving
- Een component dat licht of geluid maakt
3 Wat zit er in de kit?
Jou Circuit Scribe Kit heeft alles wat je nodig hebt om te starten!
- De Circuit Scribe Pen. Deze zilver- en water gebaseerde (niet- giftige) inkt laat je tekenen op papier, net als een gewone pen.
- De magnetische modules. Deze bieden de fysieke en elektrische connectie aan het circuit. Ze zijn kleur gecoördineerd om bij de categorieën van stap 2 te passen (zie plaatje voor voorbeeld)
- Het metalen plaatje. Een magnetische plaat die je onder je papier legt. Op deze manier is je werkveld altijd klaar om de magnetische modules op te plaatsen.
- De circuit mal. Deze helpt je met het tekenen van je eigen modules. Deze definieert de ruimte tussen de voetjes van de module. Deze zal je in de volgende stap gebruiken!
Tip: De connectie-modules worden gebruikt om de elektriciteitstoevoer aan te passen zodat je ze uit of aan kan doen of langzamer kan laten gaan. Ze zijn zilver net als de inkt; die is ook een connectie!
4 Teken je eerste circuit
Om te beginnen, probeer een circuit te tekenen met alleen een stroomvoorziening, een output module en je Circuit Scribe Pen. We raden je aan om te starten met de 9V batterij en een LEDje.
- Begin met de metalen plaat onder je papier te leggen.
- Neem je mal en teken twee pads (kleur ze helemaal in) ergens op je papier.
- Doe dit laatste nog een keer ergens anders op je papier.
- Teken twee lijnen, om een cirkel te vormen met de paren die je net hebt getekend. Laat de gaatjes open!
- Als laatste, plaats de stroom module aan één kant en de LED module aan de andere. Vergeet niet de stroom aan te zetten op je batterij!
Wat gebeurt er met de LED?
Tip: de meeste projecten zullen werken met een A5 papier. Welk papier je kiest is aan jou!
5 Jou naam tussen de lampjes
In deze stap zal je zien hoe creatief je kan zijn met de Circuit Scribe pen! In plaats van dat je alleen maar lijntjes tekent tussen modules kan je ook zigzags, een schets of zelfs je naam schrijven!
Pak een nieuw papier en die de vorige opdracht maar deze keer teken je iets creatiefs! Je kan uiteraard ook het zelfde papier gebruiken, als je nog ruimte over hebt!
Tip: Wanneer je een aansluiting tekent is het van belang dat je geen gaatjes over laat, ook geen kleine. Het moet een continue lijn zijn om de stroom door te laten geleiden.
6 Geleidingsmeter
Elektriciteit stroomt als het materiaal tussen twee batterijaansluitingen geleidend is. Het geleidingsgehalte staat voor hoe gemakkelijk elektriciteit er doorheen stroomt. Er zijn een aantal categorieën voor materialen die in een circuit kunnen:
- Een geleider: maakt het mogelijk om elektriciteit snel te kunnen laten stromen. Circuit Scribe is een geweldige geleider dus we gebruiken het net als bedrading in je circuit!
- Een weerstand: Deze laat nog steeds stroom door, maar veel minder!
- Een isolator: Deze laat geen stroom door en daardoor stopt de stroomtoevoer.
Teken het LED circuit nog een keer maar laat deze keer een klein gaatje in het midden van één van de connecties. Leg materiaal van je klas of uit je huis over de lege pads om het circuit compleet te maken. Hoe helderder het LEDje, hoe beter de geleider!
7 Experimenteer zelf!
Eindelijk, maak een circuit door ruimte te laten voor 3 modules. Leg je blauwe stroom module op één van de setjes pads en laat die daar liggen.
Op de andere twee plekken, experimenteer met verschillende input en output modules. Bij ons als voorbeeld gebruiken we de Slider module om de LED helderder of minder helder te maken.
8 Gesimuleerd circuit
Nog een manier om zelf dingen uit te vinden is om de Circuit Scribe Simulator te gebruiken. Deze kan je gebruiken om je een idee te geven hoe je project het zal doen voordat je hem tekent op papier. Veel projecten zullen een gesimuleerd circuit gebruiken als een speciale stap.
Om het virtuele circuit te gebruiken (zoals hierboven):
- Klik op “start simulation”
- Klik op elke rode input module om te zien wat er gebeurt in het circuit.
Tip: Als je registreert voor een account op de circuits.io website kan je beginnen met de voorbeeld circuits onder de “view on autodesk circuits”knop. Hiermee kan je slepen met modules, klikken om te zien hoe ze werken en ook printen zodat je de vormen kan overtekenen met je Circuit Scribe pen.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.